Onderzoek

Home  /  Onderzoek

Onderzoek in de apotheek steunen? 

Wilt u ons onderzoek steunen?
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft met ons het UMCG Onderzoeksfonds Veilig Gebruik Medicijnen opgericht, om eenvoudig, structureel of adhoc doneren (al dan niet met belastingvoordeel) mogelijk te maken.


Onderzoeksfonds Veilig Gebruik Medicijnen
Artsen, apothekers, verpleegkundigen, apothekersassistenten en vele andere medewerkers in de gezondheidszorg zorgen voor veilig gebruik van medicijnen. Helaas gaat er toch wel eens iets mis. De arts schrijft een medicijn voor dat niet goed past bij uw ziekte. Of minder gewenst is vanwege gebruik van andere geneesmiddelen. Ook kan het gebeuren dat u niet het goede middel krijgt van de apotheker. Of de verpleging maakt het medicijn niet goed klaar of geeft het verkeerde medicijn. Ook de patiënt speelt een rol bij goed gebruik van medicijnen. Hij of zij is daarbij afhankelijk van goede informatie. En zelfs als alles goed gaat, kan een medicijn bijwerkingen hebben.

Door onderzoek weten we steeds beter wat er mis gaat en hoe vaak. En welke bijwerkingen op kunnen treden. Maar we weten nog steeds niet alles over hoe onveilig geneesmiddelgebruik zo goed mogelijk te voorkomen is. Of anders gezegd: welke maatregelen helpen om veilig gebruik van medicijnen te bevorderen. Onderzoek naar die maatregelen is daarom hard nodig.

Onderzoek voorkomt schade en overlijden

In Nederland worden elk jaar zo’n 33.000 mensen acuut opgenomen als gevolg van deels vermijdbare schade door geneesmiddel gebruik. Van hen overlijden er elk jaar zo’n 1000 mensen. Ter vergelijking: in het verkeer vallen jaarlijks ongeveer 600 doden. Dat aantal van 1000 moet omlaag en dat kan ook. Als we maar maatregelen zouden vinden die een veilig gebruik van medicijnen bevorderen. Daar kan onderzoek bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar geheugensteuntjes bij het innemen van medicijnen. Als onderzoek laat zien dat die goed werken, dan vergeten mensen minder hun medicijnen in te nemen.

Onderzoek heeft donateurs nodig

Onderzoek naar maatregelen om een veilig gebruik van medicijnen te bevorderen kost geld. Er is slechts beperkt geld beschikbaar via reguliere kanalen en subsidiegevers. Aanvullende donaties zijn daarom zeer welkom. U draagt daarmee bij aan het oplossen van een zeer herkenbaar probleem. Iedereen heeft wel eens medicijnen gebruikt. En velen van u kennen gevallen waarbij dat niet goed is gegaan. Of waarbij nare bijwerkingen optraden.

Doneren en steunen

Onderzoek naar maatregelen om een veilig gebruik van medicijnen te bevorderen kost geld. Het geld dat we kijgen via de reguliere kanalen en subsidiegevers is helaas niet genoeg. U kunt dit onderzoek steunen door donateur te worden. Alle giften, groot of klein, zijn meer dan welkom. Al vanaf 10 euro per maand kunt u vaste donateur worden. U kunt daarvoor het machtigingsformulier gebruiken via onderstaande doneerknop.


Liever rechtstreeks doneren? Stort dan uw gift direct op onze bankrekening NL61INGB0675804809 t.n.v. Stichting Academisch Netwerk Noordelijke Apothekers o.v.v. gift.

Doneerknop: Wordt nu donateur!